Blinnker.com: Autá na cestách bez šoférov – fantázia, či blízka budúcnosť?

Sú  vozidlá jazdiace po cestách bez živých vodičov hudbou ďalekej budúcnosti? Dokážu vytlačiť z ciest svoju ručne ovládanú konkurenciu? Máme sa ich báť, alebo by sme sa mali tešiť?

Autonómne systémy v dnešných konceptoch vychádzajú z bezpečnostných systémov, ktoré máme v autách už niekoľko rokov, ako napr. tempomat, automatické brzdenie, systém udržiavania jazdného pruhu, či rozpoznávanie dopravných značiek. Ako bezpečnostných prvkov vo vozoch pribúdalo,  firmy ako Tesla, Google, či Mercedes-Benz si začali klásť otázku: nemohli by sa autá šoférovať samé?

Kým Mercedes-Benz aj napriek mimoriadnym schopnostiam svojich bezpečnostných systémov vo vývoji stále počíta so živým vodičom, príliš nedočkavá Tesla nadšená zo schopností svojho „samojazdiaceho“ Modelu S sa poponáhľala s predajom svojich autonómnych systémov pod označením Autopilot. Smrteľná havária jedného z užívateľov však zasadila plánom spoločnosti ťažký úder. Je pozoruhodné, že americkej Národnej Rade pre bezpečnosť na cestách (National Transportation Safety Board – NTSB) neprekážalo, že systém ešte stále pracuje len vo verzii beta.

Článok dočítajte na portáli Blinnker.com:

https://www.blinnker.com/i/auta-na-cestach-bez-soferov-fantazia-ci-blizka-buducnost

Be the first to comment

Leave a Reply