SME.SK | Experti skúmali, z akých potravín môžete ľahko nafúkať

Súdno-lekárski experti z Martina testovali prítomnosť alkoholu v ústnej dutine krátko po zjedení vybraných pochutín a nealkoholických nápojov. Cieľom bolo najmä oboznámiť vodičov, akých pokrmov sa vyvarovať pred tým, ako si sadnú za volant.

Mnohí sa i počas jazdy zvyknú občerstviť croissantom, čokoládou či cukríkom, ktoré v sebe môžu obsahovať malé množstvo alkoholu a človek o tom ani niekedy nevie. Ak vás potom zastavia policajti, dychová skúška môže byť falošne pozitívna. To znamená, že alkohol obsiahnutý v pokrmoch má vodič dočasne v dutine ústnej, nie však v krvi.

Malé množstvo síce do niekoľkých minút odznie, no na dopad falošnej pozitivity už doplatil nejeden neinformovaný vodič.

Pomohol policajný tester

Žiadna odborná štúdia presne nepopisuje, o ktoré produkty ide a ako dlho odznieva ich alkoholový účinok. Zistiť sa to rozhodli lekári z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Martin. Vybrali desiatky voľne dostupných produktov, ktoré priebežne testovali.

K tomu nám policajný zbor poskytol dychový analyzátor najnovšieho typu. Výsledky ukázali, že dychová skúška môže byť pozitívna zo žuvačky, niektorých cukríkov, čokolád a iných cukroviniek. Testujeme tiež voľne dostupné prípravky proti bolesti hrdla alebo ústnu vodu,“ vysvetľuje Ľubomír Straka, zástupca prednostu pre prevádzkovú činnosť Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz.

Ako ďalej hovorí, z analýzy vyplynulo, že vodiči by sa mali vyhýbať aj niektorým energetickým nápojom, bomboniéram a plneným oplátkam.

Čítajte viac: https://myturiec.sme.sk/c/20869990/experti-z-martina-zistovali-z-ktorych-pochutin-nafukate.html#ixzz5LMMH91AA