AUTOBILD | Novela zákona prináša výrazné sankcie za manipuláciu s vozidlom

Vodiči a budúci vodiči pozor! Nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel v cestnej premávke prichádza skutočne s veľkými zmenami.  Slovensko sa zaradzuje medzi krajiny, ktoré idú tvrdo po nepovolených úpravách vozidiel a počet najazdených kilometrov je len jednou z nich. V porovnaní s aktuálnym znením zákona totiž pribudol celý rad zákazov, ktorých porušenie môže vyniesť nemalé, miestami až likvidačné sankcie.

V tejto súvislosti je azda nazaujímavejšia súhrnne označovaná tzv. nepovolená manipulácia s vozidlom.

Nový zákon pod hrozbou sankcie od 3 000 do 100 000 eur zakazuje aj manipuláciu s vozidlom.Konkrétne sa zakazuje „vyhotoviť, zaobstarať alebo dať inej osobe zariadenie alebo softvérové zariadenie na účel neoprávnenej manipulácie s parametrami vyhodnocovanými pri technickej kontrole, emisnej kontrole alebo kontrole originality“. Do tejto kategórie spadá úplne všetko, VIN číslom počnúc, DPF filtrami končiac.

Rovnako sú zakázané služby, ktoré majú za následok technickú nespôsobilosť vozidla. V preklade do slovenčiny to zahŕňa aj nepovolené úpravy vozidiel, napríklad, tuning. No nielen to. Môže ísť aj o nepovolené rozmery diskov a pneumatík, koncovky výfukov či fólie na svetlách alebo čelnom skle. Ďalšou novinkou, ktorá pribudla v kapitole zákazov, sú „služby, ktoré majú za následok neoprávnené upravenie emisného systému vozidla s cieľom ovplyvniť jeho činnosť“. Sem určite spadajú filtre pevných častíc. Zákon zakazuje používanie „rušiacich zariadení“, ktoré deaktivujú alebo inak ovplyvňujú funkčnosť bezpečnostných prvkov.

celý článok si prečítate tu: https://autobild.cas.sk/clanok/215740/novy-zakon-pribudnu-zakazy-a-tvrdsie-postihy/?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-hp&utm_content=box-top-carousel-hp&utm_campaign=cross