Zaujíma vás, čo sú to vlastne tie hybridné vozidlá? Tu je zopár informácií

Možno vás prekvapí, že pojem hybrid, rezonujúci v automobilovom priemysle posledné desaťročia, má oveľa dlhšiu históriu. Princíp kombinovaného pohonu bol v automobile prvýkrát použitý už na prelome 19. a 20. storočia. Sériovú výrobu automobilov s kombinovaným pohonom spustila ako prvá vo svete automobilka Toyota.

Prvý bol Prius

V roku 1997 úspešne uviedla na trh hybridný model Prius vyrábaný dodnes. Za dvadsať rokov Toyota predala 10 miliónov hybridných automobilov. Japonský výrobca sa tak právom radí k lídrom vo vývoji elektromotorov. Technológia hybridných vozidiel využíva kombináciu dvoch druhov pohonu. Bežný spaľovací motor dopĺňa elektromotor poháňaný energiou z batérií. Dôvody, pre ktoré sa hybridy dostávajú stále viac do popredia pred klasické benzínové a dieselové motory, sú úspornosť a ekologické riešenie.

Menej paliva aj emisií

Vďaka tomu, že hybridné automobily využívajú teplo vznikajúce pri brzdení a elektromotor pomáha s energeticky náročným rozbehom, majitelia hybridov tankujú o
20 až 30 percent menej paliva ako klasické automobily. Ekologicky orientovaných vodičov poteší skutočnosť, že množstvo vypúšťaných emisií je pri hybridoch približne o tridsať percent nižšie.

Pri jazde v meste, keď často stojíme a znovu sa pohýname, sa spaľovací motor prepína do pohotovostného režimu a vozidlo využíva elektromotor. Je tichý a pomáha pri rozbiehaní a zrýchlení. Spaľovací motor je v prevádzke hlavne pri jazde na diaľnici.

článok dočítate tu: http://kosicednes.sk/styl-ine/uzivajte-si-jazdu-setrite/

Be the first to comment

Leave a Reply