Zaujalo nás: Slovensko chce testovať autonómne vozidlá už v roku 2020!

Technológie napredujú míľovými krokmi a to, čo bolo pred 10 rokmi nereálnou fikciou, sa dnes stáva realitou. Slovensko má záujem vybudovať testovaciu dráhu pre autonómne vozidlá na diaľnici medzi Bratislavou a Brnom.

O podobe plánovaného projektu rokovali v pondelok podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, pod­predseda Európskej komisie Maroš Šefčovič spolu s predstaviteľmi IT sektora, telekomunikačnými operátormi ale aj zástupcami technických univerzít.

„Reagujeme na európsku iniciatívu, kedy sa začína hovoriť o potrebe čoraz viac pracovať na projektoch, ako sú autonómne autá alebo autá, ktoré navzájom počas jazdy komunikujú, vymieňajú si svoje informácie,“ uviedol na brífingu Pellegrini. Dodal, že Slovenska republika by chcela v tomto projekte vystupovať ako líder v oblasti cezhraničnej testovacej dráhy. Zúčastnené strany na rokovaní disku­tovali o tom, akým spôsobom by mohli na Slovensku takýto projekt pripraviť, nájsť naň financovanie a uviesť ho čo najskôr do praxe.

Článok dočítate v spravodajstve portálu pravda.sk: http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/423745-slovensko-chce-vybudovat-testovaciu-drahu-pre-autonomne-auta/

Zaujímavý  pohľad na autonómne funkcie dnešných vozidiel s víziou budúcnosti prináša na svojom blogu známy autor článkov na dopravné témy Jozef Drahovský: https://drahovsky.blog.sme.sk/c/436884/autonomne-jazdiace-auta-uz-aj-na-slovensku.html

Be the first to comment

Leave a Reply