AUTO SME: Zapnutý bezpečnostný pás zachráni život aj v autobuse

V súvislosti s dnešnou tragickou haváriou slovenského autobusu v Srbsku vyšiel na AUTO SME článok, ktorý podrobnejšie analyzuje súčasnú bezpečnostnú situáciu a povinnosti pasažierov v autobusovej doprave:

Povinnosť využívať bezpečnostné pásy na všetkých sedadlách, ktoré sú nimi vybavené, sa v diaľkových autobusoch zvyčajne nekontroluje. Autobusy vyrobené po roku 2002 pritom majú pásy umiestnené na všetkých sedadlách. Pri dopravnej nehode slovenského diaľkového autobusu v Srbsku dnes zahynulo päť ľudí, ďalších 14 sa zranilo.

Cestujúci zvyčajne nepoužívajú pásy celú cestu, konštatuje hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj. „V našich autobusoch svieti transparent upozorňujúci na povinnosť pripútania, pripomíname ho aj na obrazovkách v opierkach sedadiel. Pred odjazdom ešte stevardka prekontroluje pasažierov, či sú pripútaní,“ hovorí.

Počas jazdy však používanie pásov nikto nekontroluje. „Samozrejme, cestujúci sa môže na nevyhnutný čas odpútať, keď chce ísť na toaletu alebo vytiahnuť si niečo z poličky nad hlavou.“

Hoci nové autobusy majú bezpečnostné pásy umiestnené na všetkých sedadlách už od výroby, staršie autobusy či autobusy obsluhujúce prímestské spoje ich stále nemusia mať. Viaceré školy si už bezpečnostné pásy v autobuse kladú ako podmienku pri výbere prepravcu na školský výlet.

Zachrániť 7300 životov

Za nedodržiavanie pravidla o používaní bezpečnostných pásov hrozí na Slovensku na základe zákona o cestnej premávke a platného sadzobníka pokuta 50 eur. Rovnaká povinnosť platí aj vo všetkých krajinách Európskej únie. Napríklad v susednom Rakúsku pri cestnej kontrole pokutujú policajti aj nepripútaných spolucestujúcich v osobných autách.

,,Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je povinná toto zariadenie použiť.“

ZÁKON O CESTNEJ PREMÁVKE

Čítajte viac: http://auto.sme.sk/c/20196306/zapnuty-bezpecnostny-pas-moze-zachranit-zivot-aj-v-autobuse.html#ixzz4CFFgWTyg

ilustračné foto: net

 

Be the first to comment

Leave a Reply