Zaujalo nás: Policajná honba za pokutami ohrozuje bezpečnosť na cestách

Nie je tomu tak dávno, čo Slovenskom zarezonovala dopravná nehoda, pri ktorej policajná hliadka v aute zbadala v protismere neosvetlené vozidlo a náhlym otočením sa  v ľavom jazdnom pruhu cez dve plné čiary hodlala previnilca dobehnúť. Pri takomto riskantnom manévri však museli náhle znížiť rýchlosť a tak do nich zozadu nabúralo iné auto, idúce hneď za hladkou. Výsledkom bola zbytočná kolízia, zjavne zavinená horlivými strážcami bezpečnosti cestnej premávky.

Podobná situácia sa zopakovala pred dvoma dňami v Bratislave, keď policajti zastavili na moste Lafranconi žilinský džíp kvôli drobnému priestupku. Policajti sa rozhodli riešiť túto vec za preplnenej prevádzky priamo v husto vyťaženom jazdnom pruhu a tak bolo len otázkou chvíle, kým to do nich napálil vodič nákladiaka. Výsledkom sú dvaja ťažko ranení policajti a ich auto na odpis. Ale hlavne – úplne zbytočná kolízia.

Pritom stačilo málo – o niekoľko metrov ďalej sa nachádzal odstavný pruh, v ktorom mohla prebehnúť kárna dopravná kontrola žilinského džípu bez zranení a ohrozenia ľudských životov. Bude nesporne zaujímavé, ako túto dopravnú kolíziu vyhodnotia odborníci, nakoľko problematika tohto prípadu bude široká – policajt totiž nemôže zastavovať vozidlá na miestach, kde by ohrozoval bezpečnosť cestnej premávky, problémom bude aj samotné zastavenie na moste, ale zároveň sa budú odborníci zaoberať aj mierou prípadného previnenia vodiča nákladiaku, pretože ten mohol byť nepozorný, mohol ísť neprimeranou rýchlosťou, mal by predvídať atď. Tieto problematiky rieši hneď niekoľko ustanovení zákona 8/2009.

V zahraničí to riešia policajti úplne inak – na nemeckej diaľnici pri Mníchove ma nedávno za jazdy zastavovala hliadka, pričom ku samotnej kontrole došlo až o kilometer a pol ďalej, na parkovisku na pumpe. Žiadne zastavovanie v strede premávky, žiadne ohrozenie.

Vyriešenie tohto prípadu budeme sledovať ďalej a po zverejnení stanoviska odborníkov o príčinách a zavinení vás oslovíme a spýtame sa na váš odborný názor.

V každom prípade je jedna vec  istá – policajti na Slovensku sú ,,akosi“ premotivovaní k naháňaniu sa za pokutami a v konečnom dôsledku tým ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky, ktorú by mali strážiť.

Jaroslav Verlík

foto: www.teraz.sk

 

Be the first to comment

Leave a Reply