Striedavé radenie – košickí motoristi ,,znovuobjavujú“ túto dopravnú značku

Tohtoročné leto sa pre košických motoristov nieslo v znamení utrpenia božieho. Azda ani neexistovala nerozkopaná križovatka, zdĺhavá obchádzka, či iné dopravné obmedzenie, ktoré by neskomplikovali dopravu v meste po celý pracovný týždeň. V súvislosti s obmedzeniami sa na cestách objavila dovtedy málo vídaná dopravná značka – C30 Striedavé radenie. Táto značka jednoducho usporiadava premávku na miestach, kde sa dva alebo viac jazdných pruhov, zlievajú do jedného. Vodiči by sa mali radiť striedavo, aby tak nevznikla zápcha v niektorom z pruhov. Poviete si, jednoduché – a?

Ono to ,,a“ malo aj svoje ,,b“. Nervózni vodiči si totiž túto značku nevšímali (alebo jej nerozumeli) a na mnohých miestach sa tak niektorí z nich doslova až zúrivo dožadovali istej ,,prednosti“ – teda, nech počkajú tí druhí, v tom jazdnom pruhu, ktorý v prípade bežných dopravných podmienok na spomínaných úsekoch prichádzali z vedľajších ciest, či mali dať prednosť.  Dočasne zmenené pomery . teda striedavé radenie – im zjavne nič nehovorilo a tak vodiči, teperiaci sa do zipsu chvíľami spôsobovali trúbenie, ba aj plechové škrty.

Dnes je už väčšina striedavých radení v meste odstránená a rozsiahle rekonštrukcie sa končia. Ak by ste si však chceli vyskúšať striedavé radenie na vlastnej koži aj teraz, môžete tak urobiť pri vjazde na Sídlisko nad Jazerom v smere z mesta, kde sa zlievajú nielen dva jazdné pruhy, ale aj hlavná a vedľajšia cesta. Je komické (ale trochu aj nepochopiteľné!), ako sa niektorí vodiči v lieviku správajú zúrivo, keď si vystoja radu v jednom spomalenom pruhu, pričom susedný pruh je zväčša prázdny – a tak sa po ňom sporadicky niekto priženie do epicentra lievika, označeného striedavým radením a ihneď je terčom zlostného trúbenia, pretože ,,arogantne sa predbieha“.  Paradoxne, ak by striedavé radenie chápali a poznali aj tí ostatné, premávka by tam bola plynulejšia. Rozčuľujú sa však tí, čo na to nemajú žiadne právo a mali by si prejsť učebnicu s dopravnými značkami.

striedave2

Vodiči, ktorí za značkou striedavé radenie nechcú pred seba pustiť prvé vozidlo z končiaceho sa pruhu, v podstate nedajú prednosť v jazde. Nedanie prednosti v jazde je závažný dopravný priestupok, za ktorý hrozí nielen pokuta (do 300 eur), ale aj zákaz šoférovania až na dva roky.

-ver-

 

Be the first to comment

Leave a Reply